[ivtv-users] MSP3400 I/O Errors

Michael Cree mcree at orcon.net.nz
Mon Oct 22 23:17:05 CEST 2007


On my investigation regarding:

On 18/10/2007, at 9:45 AM, Michael Cree wrote:
>> On Sunday 23 September 2007 20:32:59 Philip Walston wrote:
>>> msp3400 1-0040: I/O error #0 (read 0x10/0x200)
>>> msp3400 1-0040: I/O error #1 (read 0x10/0x200)
>>> msp3400 1-0040: I/O error #2 (read 0x10/0x200)
>>> msp3400 1-0040: giving up, resetting chip. Sound will go off, sorry
>>> folks
>
> I have now seen these errors too.  Just got them last night when I
> upgraded the kernel to 2.6.23.1 (and of course the new ivtv driver
> therein).  Following the above errors I also saw the errors:
>
> tda9887 0-0043: i2c i/o error: rc == -121 (should be 4)
> tda9887 0-0043: i2c i/o error: rc == -121 (should be 4)
> tuner 0-0061: i2c i/o error: rc == -121 (should be 4)

I have now verified that upgrading to latest v4l from the master v4l  
development repository (as at thur 18 oct, commit 4ae65d0844cf)  
resolves these issues.

So to summarise:  On DEC/Compaq Alpha EV67 architecture, with PVR-350  
card, running Debian testing, I found:

Ivtv from Kernel 2.6.22.3 runs fine.
Ivtv from Kernel 2.6.23.1 fails and leads to the errors listed above.

Installing latest v4l development repository on top of:

kernel 2.6.22.3 still runs fine.
kernel 2.6.23.1 now runs correctly.  Above errors resolved.

It would therefore seem that there is some problem in the ivtv driver  
included in kernel 2.6.23.1 that is exercised on my system.  The  
original poster observed these errors under debian kernel 2.6.20-7  
with ivtv 0.10.5.  Would I be right in thinking that ivtv 0.10.5  
contains the same (or v. similar) ivtv driver as kernel 2.6.23.1?

Michael.




More information about the ivtv-users mailing list