[ivtv-users] unable to open firmware

dill weed dillweeds at gmail.com
Tue Mar 14 20:19:54 CET 2006


I had the exact same problem just yesterday.  After looking and
looking for a solution, I didn't find one.  But I came up with my own
workaround that seems to work....at least for me.  This seems to be a
common problem with the later versions of ivtv.  However, I suspect it
is do to something with udev not working with hotplug correctly and
not ivtv itself.  You can read the emails that I sent, the emails I
got at on this thread and the workaround that I am using at
http://www.gossamer-threads.com/lists/ivtv/devel/28677.

BTW, what distro are you using?

Reid

On 3/14/06, Matthias Meyer <Matthias.Meyer at gmx.li> wrote:
> Hello Group,
>
> I try modprobe ivtv-fb:
>
> Mar 14 19:43:28 vdr kernel: msp3400 0-0040: chip=MSP4418G-A2 +nicam +simple +simpler +radio mode=simpler
> Mar 14 19:43:28 vdr kernel: ivtv0: i2c attach to card #0 ok [client=MSP4418G-A2, addr=40]
> Mar 14 19:43:28 vdr kernel: msp3400 0-0040: msp34xxg daemon started
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv0: unable to open firmware v4l-cx2341x-enc.fw
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv0: did you put the firmware in the hotplug firmware directory?
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv0 warning: failed loading encoder firmware
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv0 warning: Error loading firmware -3!
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv0: Error -3 initializing firmware.
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv0: Error -12 on initialization
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv: probe of 0000:00:10.0 failed with error -12
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv:  ====================  END INIT IVTV  ====================
> Mar 14 19:43:39 vdr kernel: ivtv-osd:  ivtv_fb_card_id parameter is out of range (valid range: 0--1)
>
> and I try modprobe ivtv:
> Mar 14 19:45:05 vdr kernel: msp3400 0-0040: chip=MSP4418G-A2 +nicam +simple +simpler +radio mode=simpler
> Mar 14 19:45:05 vdr kernel: ivtv0: i2c attach to card #0 ok [client=MSP4418G-A2, addr=40]
> Mar 14 19:45:05 vdr kernel: msp3400 0-0040: msp34xxg daemon started
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv0: unable to open firmware v4l-cx2341x-enc.fw
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv0: did you put the firmware in the hotplug firmware directory?
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv0 warning: failed loading encoder firmware
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv0 warning: Error loading firmware -3!
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv0: Error -3 initializing firmware.
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv0: Error -12 on initialization
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv: probe of 0000:00:10.0 failed with error -12
> Mar 14 19:45:15 vdr kernel: ivtv:  ====================  END INIT IVTV  ====================
>
> In both it can not found the firmware, which is located in
> vdr:~/ivtv-firmware# ls -alh /lib/firmware
> insgesamt 820K
> drwxr-xr-x   2 root root 4,0K 2006-03-14 19:37 .
> drwxr-xr-x  11 root root 8,0K 2006-03-13 00:47 ..
> -rw-r--r--   1 root root 256K 2006-03-14 19:31 v4l-cx2341x-dec.fw
> -r--r--r--   1 root root 369K 2006-03-14 19:30 v4l-cx2341x-enc.fw
> -rw-r--r--   1 root root 152K 2006-03-14 19:38 v4l-cx2341x-init.mpg
> -r--r--r--   1 root root  14K 2006-03-14 19:30 v4l-cx25840.fw
>
> as I found in /etc/hotplug/firmware.agent
> # directories with the firmware files
> FIRMWARE_DIRS="/lib/firmware /usr/local/lib/firmware /usr/lib/hotplug/firmware"
>
> Why ivtv can not load the firmware? Which is the right hotplug firmware directory?
>
> Thanks in advance
> Matthias
> --
> Don't Panic
>
> _______________________________________________
> ivtv-users mailing list
> ivtv-users at ivtvdriver.org
> http://ivtvdriver.org/mailman/listinfo/ivtv-users
>



More information about the ivtv-users mailing list